Ce-i cu Eduprenoria?

Începuturi

Eduprenoria a pornit din dorința a doi prieteni, Sabina (eu!) și Valentin, de a schimba ceva în sistemul educațional românesc.

Supărați că, după 18 ani de școală, ne simțeam complet nepregătiți pentru viată, ne-am așezat la masă și am început să ne gândim la soluții pentru a îmbunătăți procesul educational și la grupurile de elevi care ar beneficia cel mai mult de pe urma unei schimbări în educație.

Pentru că eu eram la un masterat de Antreprenoriat și Management Strategic, iar Vali era pasionat de dezvoltare personală și afaceri, am ajuns să regândim felul în care se face educație antreprenorială în scoli. Ne-am gândit la experienta noastră și la faptul că singura oră pe săptămână din clasa a 10-a de educație antreprenorială nu ne-a ajutat prea mult. Am căutat manuale și programe și am constatat că elevilor li se arată niște planuri de afaceri care nu au mai fost revizuite din 2004.

Bun, deci, trebuia făcut ceva cu asta. Ce anume?

Răspunsul a venit de la mama, profesoară la un colegiu tehnic din București, care ne-a invitat la o oră de dirigenție. Ideea era să le povestim elevilor despre antreprenoriat.

Feedback-ul venit din partea lor a fost copleșitor. Toți din clasă voiau să își deschidă propria afacere.

Ne-am dat seama că, prin educație antreprenorială de calitate, elevii pot dobândi abilitați și noțiuni care, chiar dacă nu conduc în mod direct la deschiderea unei afaceri, îi vor ajuta enorm pe viitor – gândire critică, lucru în echipă, comunicare eficientă, noțiuni de bază de educație financiară, cunoștințe despre cum lucrează statul în relație cu lumea afacerilor…

Așa că am decis. Misiunea Eduprenoria va fi de a aduce educația antreprenorială de calitate în cât mai multe școli profesionale și licee cu profil tehnologic.

Social Impact Award 2019

Pentru a obține finanțare și a putea face din Eduprenoria un business sustenabil, am aplicat la Social Impact Award Romania 2019, un incubator de afaceri în inovare socială.

Am ajuns în finală și, de-a lungul a 3 luni pline, am învățat mai multe despre problem-solution fit, cum să iți validezi MVP-ul, market analysis și alți termeni pompoși pe care o să ii vedeți explicați în articolele noastre de acum incolo (deci rămâneți pe recepție 😉 )

Am scos și un filmuleț în care explicăm mai pe larg de ce există Eduprenoria și la ce ajută. Il puteți vedea aici:

Acum

După SIA 2019, lucrurile au început să se miște foarte repede. Am făcut parteneriate cu câteva școli și am creat programe de educație antreprenorială care urmau să fie incluse în orar, ca materii opționale.

Însă 2020 a fost un an neașteptat. Nebunia provocată de pandemie a dat complet peste cap mediul educational din România și i-a scos la iveală defectele – elevii din zonele rurale au rămas pe dinafară, profesorii nu au reușit să se adapteze mediului online, tot sistemul a luat-o razna și a trecut în regim de supraviețuire.

Așa că și Eduprenoria s-a reorientat. Am trecut în online și am continuat cu programa de educație antreprenorială, dar am extins-o și la clase mai mici (gimnaziu și chiar și școala primară). Am ținut ateliere de digital skills și cum să folosești în mod deștept tehnologia ca să te ajute. Ne-am extins și am realizat ca putem face mult mai multe pentru educația din România.

Adică ce anume?

În cuvinte puține, putem să schimbăm felul în care se învață în România.

Visul nostru e să deschidem școli alternative peste tot în România, accesibile tuturor, indiferent de mediul de proveniență, vârstă, etnie, gen. Școli în care sa înveți chestii care chiar să te ajute, cu profi care să te înțeleagă și să iți creioneze un parcurs de învățare potrivit pentru tine, unde să înveți cu deschidere, în mod autentic și cu un scop.

Credem că se poate face ceva și ne punem și facem.

Dacă rezonezi cu viziunea noastră, hai să construim împreună viitorul educației!