Newsletter Eduprenoria #4 – Despre miliardari si side hustles

Da, știm, nu e marți, e miercuri. Nu am trimis newsletter-ul ieri.

Pe de altă parte, ieri la ANAF era o coadă de aproximativ 4338 de persoane.

Coincidență?

Tu să ne spui.


Despre educație

Atlas of the Future (o inițiativă care face vizibile proiecte inovative pentru viitor) a publicat o serie de filmulete despre viitorul educației, reimaginat de 7 experți în educație. Nouă ne-a plăcut cel al lui Ann Cook, despre viitorul evaluărilor si testelor standardizate.


Din seria “Ce-am citit și ne-a plăcut”: cartea lui Tom Vanderbilt despre lifelong learning. Inspirat de pofta fetiței lui de a invăta și a experimenta universul, Tom își propune să învețe 5 lucruri noi. Cartea e un mix între jurnal și research paper – îți dă informații despre învățare bazate pe ~știință~ într-un fel care nu te face sa te simți la un seminar in facultate.


Școlile se redeschid fizic pe 8 februarie. Poți vedea aici care sunt scenariile după care vor functiona. Știm că subiectul a fost bătut și dezbătut pe toate părțile, dar, avand in vedere contextul actual, nu putem să nu ne întrebăm dacă e cea mai bună decizie și în interesul cui este (n. Sabi – SUNT INTERESE MARI LA MIJLOC). Chiar am vrea să știm părerea ta – ești ok cu faptul ca începe școala live? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?


Despre antreprenoriat

Pandemia ne-a făcut să realizăm că visul de a avea o chestie doar a noastră, născută din mâinile și sudoarea fruntii noastre, e mult mai realizabil decât credeam inițial. Așadar, o grămadă de oameni au început anul ăsta side hustles – mici inițiative antreprenoriale care aduc un plus de venituri pe lângă job.

Uite aici un podcast cu o mega lista de side hustles – fiecare episod e despre o chestie din care n-ai fi crezut vreodată că se pot castiga bani, gen yoga mat resellers sau scriitori de review-uri pentru acvarii.


Iată aici un toolbox de toolbox-uri care să te ajute în diversele provocări pe care le intampini. Temele sunt ultravariate, de la cum să lucrezi mai eficient de acasă la cum să inovezi în compania ta și la cum să găsești un nume potrivit pentru o chestie pe care o începi.


Ultima resursă nu e o resursă, e mai mult o frustrare. Dacă vrei resursă, uite aici un opinion piece numit ‘Abolish Billionaires’.

(start rant)

La începutul acestui an, Elon Musk a devenit cel mai bogat om de pe planetă, cu un net worth de peste 190 de miliarde de dolari.

Lăsând la o parte problema averii lui (e imposibil să fi fost obținută 100% în mod etic, cu respect față de angajații lui, mediu, etc și cu mâinile curate în diversele relații cu alte entități, guvernamentale sau nu), ceea ce ne deranjează pe noi e faptul ca e un fel de rege Midas al tehnologiei.

Și-a schimbat descrierea pe Twitter in #bitcoin, valoarea Bitcoin a crescut cu peste 5000 de dolari. Promovează cate o treabă random cum îi casună lui – bam! Popularitatea chestiei respective crește instantaneu (vezi Signal, Clubhouse, DogeCoin…).

După cum îi zice unchiul Ben lui Spiderman, with great power comes great responsibility, iar noi nu suntem siguri că Elon Musk e responsabil cu puterea pe care o are.

In altă ordine de idei, Jeff Bezos renunță la poziția de CEO Amazon ca să “focus my energies and attention on new products and early initiatives”. Asta ne mai lipsea pe lume, un VC Fund sub sigla Amazon.

(end rant)


Chestia drăguță pe care am descoperit-o săptămâna asta

Sabi

Melodia asta, care face furori printre adolescenti. Wikipedia zice: The song broke the Spotify record for most one-day streams for a non-holiday song, with over 15 million global streams on its fourth day (January 11, 2021).

Mă comport ca orice millennial nostalgic care își aduce aminte de prima iubire din liceu? DAMN RIGHT, SON.

Vali

De aceasta data vin cu o experiență de învățare “de sezon”, și anume snowboarding-ul – o chestie pe care voiam sa o fac de mult timp dar amanam si tot amanam. Așa ca weekendul trecut am transferat aceasta activitate de pe lista de to do pe lista hobby-uri :). Bineînțeles că nu e doar despre snowboarding, dar e un exemplu concret care confirma faptul ca cea mai grea parte într-un proces de învățare e cea de început, necunoscutul, incertitudinea. Odată ce te apuci de ceva, deja începi sa faci progres. Mai mare sau mai mic, dar sigur un progres (cum spuneam în primul newsletter), așa că, dacă și voi aveți un lucru pe care il tot amanati si va doriti sa-l faceti, STOP DOING THAT AND JUST DO IT.


Cam asta pentru azi. Dacă ți-a plăcut, dă mai departe la un prieten 🙂

Găsești edițiile trecute ale newsletter-ului aici.

Mulțumim că faci parte din comunitatea noastră!