Newsletter Eduprenoria #2 – Despre numerologie si alti demoni.

Hei!

Înainte de newsletter, o rugăminte care vine dintr-o propunere de la voi: să adaugi eduprenoria.newsletter@gmail.com la contacts ca să intre acest newsletter in inbox si nu printre miile de mailuri de spam de la eMAG.

Si, ca de obicei, mulțumim că faci parte din comunitatea Eduprenoria. 🙂

Bun! Așadar:


Despre antreprenoriat

Am descoperit canalul lui Ali Abdaal la începutul lunii și de atunci ne uităm obsesiv la el.

Omul este un exemplu minunat de antreprenor part-time. E doctor și susține că lucrează doar 10 ore pe săptămână la canalul lui de YouTube (care i-a adus anul trecut peste un milion de dolari în revenue) și are multe insight-uri foarte bune despre cum sa îți dezvolți un side business – în principal, cum să începi să câștigi din YouTube.

Poate tu nu vrei să devii vlogger, așa că videoclipul pe care ti-l recomandăm săptămâna asta nu e despre YouTube, ci despre cum să începi să investești.


Stim că-ți petreci mai mult timp decât ți-ar plăcea pe Instagram (hai, nu te minți singur/ă). Aici găsești o listă de 10 oameni de urmărit în antreprenoriat și tech, ca să te uiți și la lucruri folositoare în timp ce ești în infinity scrolling printre memeuri cu pisici.


În afară de peisaje idilice, muzică clasică și bomboane Mozart cu marțipan, Austria adăpostește un ecosistem de start-up-uri în plină dezvoltare (n. Sabi: traduceti voi ‘is home to a growing start-up ecosystem’ – e greu cu româna, maică). În aprilie-mai va avea loc un super eveniment pentru antreprenorii de pretutindeni, ViennaUP’21.

Deocamdată nu poți să te inregistrezi la niciun panel (înscrie-te la newsletter dacă vrei să primești vești de la ei), dar, cand vei putea, ai o grămadă de chestii mișto la care să participi.


Despre educație

Mai ții minte expresia “orice învăț are și un dezvăț”? Știa bunica ce știa (n. Sabi – la mine și principial, că putem sa ne dezvățăm de orice, și specific, că o să mă dezobisnuiesc de a manca în pat, pentru că e oribil să dormi pe firimituri).

Aceasta postare descrie mai pe larg procesul de unlearning în educație. Adică să te dezveți de ce-ai învățat despre învățare. (n. Sabi: mă, cine a scris asta?)

Da, sună un pic meta, dar noi credem că trebuie să ne dezvățam de toate ideile pe care le-am moștenit pană acum ca sistemul nostru educational să evolueze.


În așteptarea unui nou sezon la Insula Iubirii, urmărim scandalurile momentului în educație ca sa ne potolim setea de ~dramă~, și anume:

  1. Faptul că șefa Inspectoratului Școlar Județean Galați a invitat profesorii din județ la un curs de numerologie.
  2. Întreaga existență a lui Alexandru Cumpănașu pe TikTok (puteam să punem punct înainte de “pe” și tot n-ar fi fost vreo diferență).

Singurul comentariu pe care îl avem e că n-avem niciun comentariu. E efectiv noaptea minții ce se întâmplă aici.


Un concept destul de răspândit în industria IT este cel de Scrum. În cuvinte puține, Scrum e o metodologie de dezvoltare de produse software care se bazează pe autonomie, lucru în echipă și adaptare continuă la nevoile clientului.

(n. Sabi: PLICTISITOOOR OMG – pe românește, nu pierdem 3 ani să livrăm clientului o chestie pe care poate nu si-o mai dorește, ci facem check-up continuu cu el și din 2 în 2 săptămâni verificăm că suntem pe drumul cel bun).

Un profesor din Olanda s-a gândit ca aceasta metodologie ar merge și în educație => eduScrum. In cuvintele lui,

eduScrum is a framework for guiding students where the responsibility for the learning process is delegated from teacher to students. […] In eduScrum learning is central: learning smarter, learning to collaborate better and getting to know yourself better. In addition, this way of working provides more responsibility, pleasure and energy, resulting in better results and shorter lead times. Young people make a positive personal development because of this which strengthens their confidence in themselves and among each other. The key to all this is ownership, the young people have the space to determine their own learning process within the set frameworks and learning objectives.”

De ce ni se pare mișto? În principal, pentru că, dacă ai folosit Scrum pană acum, eduScrum poate fi o metodă bună pentru a deveni autonom în învățare.

Dacă nu ești familiarizat cu Scrum, curba de învățare ca să poți să aplici eduScrum în viața ta e cam abruptă, darrrr noi suntem aici să te ajutăm!

Scrie-ne la eduprenoria@gmail.com, dacă vrei să îți facem un crash course in Scrum 🙂


Chestia drăguță pe care am descoperit-o săptămâna asta

Sabi

Newsletter-ul lui Anne Helen Petersen, Culture Study. Dacă trebuie să păstrezi un singur newsletter la tine în inbox, am prefera să fie al nostru. Dacă trebuie sa păstrezi două, al nostru și al lui Anne Helen.

Și, mai jos, un îndemn să inviți oamenii la niște discuții autentice.

Anne Hellen Petersen tweet

Vali

Despre rolul cuvintelor în educație, cu Paul Olteanu.


Cam asta pentru azi. Dacă ți-a plăcut, dă mai departe la un prieten 🙂

Găsești edițiile trecute ale newsletter-ului aici.

Dacă nu ți-a plăcut și nu ți-am adus valoare, ne pare rău și poți să dai unsubscribe. Dar poate ne scrii la eduprenoria@gmail.com ca să știm ce să facem mai bine pe viitor.

Ca să-ți schimbi e-mailul sau preferințele poți să dai click aici.

Mulțumim că faci parte din comunitatea noastră!