Hei!
Mulțumim că faci parte din comunitatea Eduprenoria! 🙂
Pentru că e primul newsletter, ne-am gândit că ar fi bine să îți spunem, pe scurt, cine suntem noi și la ce să te aștepți în fiecare săptămână în inbox.
Cine suntem noi?
Noi suntem Sabi și Vali, adică Eduprenoria, și poți să afli mai multe despre povestea noastră aici și aici.
Varianta foarte scurtă: am început în 2019 să ținem cursuri de antreprenoriat elevilor din liceele tehnologice și școlile profesionale din București, a fost ok, a venit pandemia, ne-a mers super bine și acum ne extindem. Visul e să deschidem școli alternative peste tot prin România, unde ce înveți are un sens și te ajută în viață.
Cum o să arate acest newsletter?
Deocamdată, o să aibă 3 părți: despre antreprenoriat, despre educație și diverse lucruri bizare pe care le găsim pe internet și care au cumva legătură cu aceste două domenii, dar pe care nu știm neapărat unde să le încadrăm.
O să vorbim cu tine ca și cum am vorbi între noi, de aia o să găsești aici mai degrabă glume și memeuri decât exprimări pompoase și subiecte inaccesibile.
Plus că de săptămâna viitoare o să fie mai scurt. #sorry
Dacă vrei să vorbești cu noi, te invităm să ne scrii la eduprenoria@gmail.com sau pe Instagram sau Facebook.
Bun, acum hai cu newsletter-ul!
Despre antreprenoriat
Pentru noi, lunile astea au fost pline de provocări din punct de vedere juridic și fiscal. Ne-am făcut ONG și mai multe SRL-uri și am colindat internetul în lung și-n lat ca să înțelegem ce trebuie făcut, pas cu pas.
Dacă ai trecut deja prin asta, jumate din treabă e terminată. Și o să te ajute super mult articolul ăsta despre care sunt pașii imediat următori înființării unui S.R.L. și ce obligații fiscale ai încă din momentul înființării.
Da, știm, e greu, e nasol, multă hârțogăraie, dar hai că nu-i ceva imposibil. (n. Sabi: Plus că e musai. Poți să-ți schimbi modelul de business de 73243 de ori, dar taxe trebuie să plătești de fiecare dată. Până și pe Al Capone l-au săltat pentru evaziune fiscală, nu pentru crimă.)
Ești într-o fază ceva mai avansată cu business-ul tău și cauti programe prin care să îl crești? Cristiana Bogateanu a început o listă de oportunități disponibile start-up-urilor: hackathons, incubatoare de afaceri, funding et cetera et cetera.
Dacă știi de alte oportunități și vrei să îmbogățești lista (n. Sabi: fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume, baybeeee!!!!), poți să o faci tot prin linkul de mai sus.
Știai că, similar programului Erasmus pentru studenți, există programul Erasmus for Young Entrepreneurs?
Programul oferă oportunitatea unor antreprenori la început de drum să-și petreacă 1-6 luni într-o altă țară, unde vor face schimb de bune practici cu un antreprenor experimentat.
Poți să afli mai multe detalii despre criteriile de selecție și desfășurarea programului aici.
Despre educație
Într-un articol de la Scoala9 e simulată o dezbatere care vrea să răspundă la întrebarea “Ar trebui să se decidă la nivel local dacă școlile se redeschid?”.
Spunem “simulată” pentru că nu e o dezbatere în adevăratul sens al cuvântului – aici partea “pro” își exprimă opinia, partea “contra” contraargumentează și subiectul e lăsat în pom.
În orice caz, e o lectură interesantă și o lăsăm aici pentru că, indiferent de ce parte ai fi, te pune să te gandesti nițel și la perspectiva cealaltă.
Trăiești cu adevărat pe internetul românesc dacă nu știi cine e Selly? (n. Sabi: mă, scuze, dar nu :(. Ie ochei totuși, te învățăm noi).
Selly e un vlogger roman cu 2.91 milioane de subscriberi și cu mare priză la publicul tânăr (n. Sabi: n-am reușit să găsim o împărțire pe segmente de vârstă, dar, ochiometric, pare că fanii lui sunt majoritar minori). Recent, a postat pe canalul său de YouTube mai multe videouri pe teme de educație, printre care și unul în care o invita pe Monica Anisie, fostul ministru al educației, la o dezbatere.
Nu s-a întamplat, dar iată ca a reușit să o aducă în show-ul lui pe Ecaterina Andronescu, fost ministru al educației.
Cei de la Factual au analizat discuția ca să vadă dacă ce a afirmat dna Andronescu în emisiune e adevărat. Puteți vedea show-ul și analiza lor aici. (n. Sabi: SPOILER ALERT pagina aia e atât de mare și atât de roșie încât se pregătește Moise să scape pe acolo)
Noi credem foarte tare în faptul că procesul de învățare trebuie să fie amuzant, iar contul de instagram @historymemes_explained ajută mult cu asta dacă ești interesat de istorie. Practic, produsul face exact ce scrie pe cutie: explică memeurile istorice care există pe net. educayshun + fun = love 4 EVER
Chestia drăguță pe care am descoperit-o săptămana asta
Sabi
Chiar dacă am eu problemele mele cu eMAG (despre care vei auzi, probabil, în niște articole și newsletter-uri (-e?) viitoare, mor de fiecare dată cand scot ăștia review-ul anual la cele mai dubioase chestii pe care le-au căutat românii.
Tag yourself I’m “manele cu hello kitty” și “buna seara doamna lavinia ma scuzati ca va deranjez cand ne dati si noua banii pe concediu”.
Vali
Eu am descoperit că e mai bine să faci un pic de progres, chiar dacă e mai puțin decat ce aveai in plan, decat să lasi baltă subiectul și să nu faci nimic. Uite aici un articol grăsan despre asta. TLDR: Dacă ești cu 1% mai bun decat în ziua precedentă, înseamnă că, la sfarsitul anului, ești de 37 de ori mai bun decat atunci cand ai inceput.
Cam asta pentru azi. Dacă ți-a plăcut, dă mai departe la un prieten 🙂
Dacă nu ți-a plăcut și nu ți-am adus valoare, ne pare rău și poți să ne scrii la eduprenoria@gmail.com ca să știm ce să facem mai bine pe viitor.
Mulțumim că faci parte din comunitatea noastră!